La început de an 2023 putem face o analiză a datelor furnizate de Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale cu privire la furnizori de servicii sociale acreditaţi în baza legii 197/2012, raportată la decembrie 2022.
Aici includem toți furnizorii, nu doar pe cei are administreză cămine pentru bătrâni.
Raportându-ne la valorile absolute se observă o scădere a față de cele raportate în primăvara anului 2022.
Uitându-ne la tipul furnizorului, nu este surprinzător ca cei privați sunt mai muți decât cei publici in raport de 61% vs 39%.

Furnizori servicii sociale 2023 - public vs privat

Fizioterapie camin pentru batraniPierderea autonomiei se caracterizează prin dificultăți, chiar o incapacitate de a realiza de unul singur unele acte esențiale: acela de a te ridica din pat, de a te îmbrăca, de a te spăla, de a te hrăni, de a merge la toaletă sau de a te deplasa prin casă. În acest caz, este posibil să apelezi la un cămin pentru bătrâni pentru realizarea acestor gesturi în locul tău. Un cămin de bătrâni, datorită serviciilor oferite, însoțește persoanele care și-au pierdut autonomia în viața de zi cu zi.

Activitati batrani, joaca sahNumeroși sunt vârstnicii retincenți la ideea de a se instala într-un cămin de bătrâni. Cel mai adesea se simt abadonați și se tem că vor pierde legătura cu persoanele apropiate.

Asistenta asculta nevoile batranilorLa vârsta la care capacitățile fizice și/sau psihologice ale unei persoane se diminueaza enorm, atunci când o persoană nu mai poate sau nu mai vrea să trăiască autonom la domiciliul său, apare o întrebare inevitabilă: ce soluți există? Azilul de bătrâni se numără printre aceste soluții posibile. Asta deoarece nevoile bătrânilor sunt ascultate într-un azil pentru bătrâni.

Finantare buget servicii socialeÎncă din anul 2016 a fost aprobată o ordonanță de urgență cu privire la mecanismul de finanțare a serviciilor sociale pentru vârstnicii care ocupă căminele de bătrâni. Până la acea data, serviciile sociale destinate vârstnicilor se aflau în mod exclusiv în sarcina administrațiilor locale. Prin aprobarea acestei ordonanțe de urgență, atât administrația centrală cât și cea locală devin responsabile de asigurarea serviciiilor de asistență socială pentru vârstnici.

Camin Banciu