Serviciile pentru bătrâni sunt reglementate strict de legislația românească. Acestea sunt prestate atât în sistem public, de catre autoritațile locale în principal, cât și privat de către asociații, fundații ori societăți comerciale.
Licențele de funcționare sunt acordate de către Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale, iar numărul acestora variază in fiecare an, de obicei păstrând trendul crescător.
Situația căminelor pentru bătrâni este actualizată regulat de către autorități, iar la inceput de 2022 numărul celor administrate privat este de 4 ori mai mare decât al celor publice. Astfel 82% dintre centre sunt private, raportat la doar 18% publice.
O altă statistică ne arată că in zona București și Ilfov sunt concentrate 20% dintre centrele pentru bătrâni din Romania, însa doar 1% dintre acestea sunt administrate public. Acest lucru nu poate fi pus neapărat pe seama nepreocupării autorităților locale pentru îngrijiriea persoanelor în vârstă, ci mai degrabă pe veniturile ridicate din zona capitalei care au încurajat deschiderea de cămine pentru bătrâni particulare, care, în general, pentru taxele mai ridicate oferă servicii mai diversificate și de cele mai multe ori la o calitate superioară. Se poate consulta o listă extinsă de camine pentru bătrâni în Bucuresti în secțiunea de servicii a site-ului.
Nu este surprinzătoare preocuparea societății pentru persoanele in vârstă, ci mai ales justificată de tendința accentuată a îmbătrânirii populației și a natalității scăzute care se păstrează în ultmii ani.