Odată cu instalarea sezonului rece apare mereu aceeași întrebare: cum putem proteja persoanele fără un domiciliu stabil și populația vulnerabilă atunci când temperaturile din termometru încep să scadă vertiginos? Pe timp de iarnă, una din cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea sunt persoanele care stau pe stradă, cunoscuți și sub numele de homeless sau oameni ai străzii.
Numărul persoanelor fără adăpost este din ce în ce mai mare pe an ce trece. În centre pentru persoane fără adăpost spre exemplu, acestea pot beneficia de mâncare caldă și de haine.
Primăriile pun la dispoziția oamenilor străzii adăposturi de noapte în care aceștia din urmă pot primi gratuit atât cazare pe timp de noapte cât și mâncare caldă, asistență medical de specialitate și dușuri.
Problema este că, de cele mai multe ori persoanele fără adăpost refuză ajutorul autorităților, preferând să își găsească singuri adăposturi temporare improvizate. Astfel, echipele trimise de autorități atunci când temperaturile de afară scad vertiginos pot doar să îi ajute cu pături și cu saci de dormit precum și cu o cană de ceai cald.
Unde se pot caza peste noapte persoanele fără adăpost?
Adăpostul de noapte
Într-un adăpost de noapte, persoanele fără adăpost (bărbați, femei, familii fără minori) sunt primite în regim de urgență în sezonul rece. Sezonul rece începe pe data de 15 octombrie și se încheie anul următor, pe data de 14 aprilie. În sezonul rece, când temperaturile scad vertiginos, accesul persoanelor fără adăpsot este permis fără un contract de servicii sociale. Aceștia pot sta într-un adăpost de noapte maxim 17 nopți și, pe lângă cazare, primesc toate cele necesare pentru igiena corporală și materiale pentru deparazitare dar și băuturi calde.
Centru de zi de Informare și Consiliere
Persoanele care trăiesc pe stradă pot frecventa un Centru de zi de Informare și Consiliere. Acest centru se adresează persoanelor singure sau familiilor care nu au copii minori. Acest centru oferă servicii de reintegrare socială și anume:
Servicii de consiliere psihologică cu privre la optimizarea motivațională, menținerea unui stil de viață sănătos, susținerea psiho-emoțională, diminuarea consumului de tutun sau de alcool, servicii pentru igiena personală sau sfaturi cu privire la prevenirea bolilor transmisibile.
Facilitatea accesului la cursuri de reconversie personală/formare, facilitarea accesului la un loc de muncă și activități menite să contribuie la reintegrarea în societate.Centru rezidențial
La un centru rezidențial, persoanele fără adăpost primesc găzduire pe o perioadă determinată (maxim doi ani) dar și hrană sau consiliere și informare social, consiliere psihologică sau asistență medicală.
Cantina de ajutor social este un loc în care în baza unor condiții și cereri, oamenii fără adăpsot pot beneficia, de luni până vineri de o masă gratuită și de hrană rece pentru weekend, distribuită în fiecare zi de vineri.
În cazurile în care sunt implicați minori trebuie să se apeleze de urgență Direcția Generală de Asistență Socială Și protecția copilului unde, în funcție de natura cazului, se vor primi absolut toate informațiile necesare.