Odată cu înaintarea în vârstă, autonomia se diminuează și dependența se poate instala. Pentru a ameliora viața de zi cu zi a persoanelor care încep să își piardă autonomia, căminul de bătrâni este o soluție potrivită. Există cămine de bătrâni de stat și cămine de bătrâni private. Pe care din ele le alegem și pe ce criterii ne bazăm?

Diferența dintre un cămin de stat și un cămin privat

Numeroase sunt persoanele care nu știu ce diferențe există între un cămin de stat și un cămin privat. Cert este următorul lucru: căminele de stat sunt mai puține decât cele private. Dacă vei opta pentru un cămin de stat vei reduce în mod sigur costurile. Dar, trebuie să ai în vedere și faptul că un cămin de stat nu este la fel de modern ca unul privat. Asta deoarece nu beneficiază de fonduri pentru a dezvolta serviciile de cazare și îngrijire. Modul în care vârstnicul este tratat poate lăsa de dorit într-un cămin de bătrâni de stat.

Dacă vrei ca bunicul tău să fie cazat într-un cămin de bătrâni privat, trebuie să știi că serviciile oferite sunt mai bune, personalul este de obicei mai amabil, mai atent și, cel mai adesea, mai atent selecționat și experimentat. Datorită faptului că un cămin de bătrâni privat permite vizitele mai dese, vârstnicul poate fi oricând își dorește alături de copiii și nepoții săi.

Care sunt avantaje oferite de fiecare instituție în parte?

Fiecare structură posedă o serie de avantaje deloc de neglijat, care variază în funcție de fiecare instituție în parte, în funcție de fiecare vârstnic în parte, în funcție de resursele acestora și în funcție de starea lor de sănătate.

Un cămin de stat oferă de următoarele avantaje:

Ajutor social: vârstnicii pot beneficia de diferite servicii sociale, ajutoare care permit reducerea considerabilă a costurilor;
Aceste instituții pot găzdui diferite tipuri de vârstnici: atât persoane care nu se pot deplasa cât și persoane care se pot deplasa, dependente;
În general, căminele de bătrâni de stat sunt situate în mediul rural. Astfel, calitatea vieții este ridicată deoarece vârstnicii pot profita de natură, de aer curat și de liniște.

Un cămin de bătrâni privat prezintă următoarele avantaje:

Serviciile propuse de un cămin de bătrâni privat sunt, cel mai adesea, mai calitative dar și mai numeroase datorită unui buget mai ridicat. Activitățile sunt variate și mai interesante;
Lista de așteptare nu este atât de lungă ca în cazul unui cămin de bătrâni de stat. Astfel, vârstnicii pot ocupa un loc într-un cămin privat dacă starea lor de sănătate se degradează brusc.
Un cămin de bătrâni privat este adesea mai modern, mai bine echipat.
În funcție de fiecare vârstnic în parte, de așteptările și de resursele sale, alegerea unui cămin de bătrâni de stat sau privat se va manifesta în mod natural. Înainte de a lua decizia finală fă-ți timp pentru a vizita câteva locații pentru a te asigura de faptul că bunicul tău va avea parte de un viitor liniștit în acest loc.

Camin Banciu