Asistenta asculta nevoile batranilorLa vârsta la care capacitățile fizice și/sau psihologice ale unei persoane se diminueaza enorm, atunci când o persoană nu mai poate sau nu mai vrea să trăiască autonom la domiciliul său, apare o întrebare inevitabilă: ce soluți există? Azilul de bătrâni se numără printre aceste soluții posibile. Asta deoarece nevoile bătrânilor sunt ascultate într-un azil pentru bătrâni.

Care este misiunea unui azil pentru bătrâni?

Un azil de bătrâni găzduiește persoane în vârstă, aflate adesea într-o stare de dependență importană. Aici, bătrânii pot, în funcție de starea lor, să își păstreze o parte din intimitatea lor (în majoritatea din cazuri fiecare beneficiază de o camera separată), este un loc al vieții colective, un mediu propice respectului, a bunăstării și, nu în ultimul rând, un loc în care bătrânii își trăiesc frumos ultimii ani din viață. Este, nu în ultimul rând, un loc în care bătrânii pot fi asistați în funcție de nevoile lor.

Alegerea unui azil pentru bătrâni depinde de mai multe criterii:

  • Nivelul de autonomie al persoanei în vârstă;
  • Calitatea îngrijirilor propuse de instituția respectivă;
  • Mediul, localizarea, serviciile și tarifele practicate;

Cui se adresează un azil pentru bătrâni?

După cum îi indică și numele, un azil de bătrâni se adresează unui public de vârsta a patra, atunci când capacitățile fizice și/sau mentale se află în declin și aceste persoane nu pot fi lăsate singure din cauză că încep să își piardă autonomia. Cererea de plasare în azilul de bătrâni poate fi realizată de familia sau de persoana în cauză, din momentul în care își manifestă această nevoie.

Pentru o mare parte din populație, azilul de bătrâni este perceput drept o soluție care răspunde cel mai bine nevoilor bătrânilor. Cele mai citate motive pentru care un azil de bătrâni este ales sunt următoarele: lupta împotriva singurătății, căutarea sentimentului de siguranță, serviciile medicale, soluțiile adaptate împotriva pierderii autonoiei, incapacitatea materială de a găzdui un bătrân în casă sau lipsa timpului.

Specialiștii în geriatrie consideră caminul de bătrâni cea mai potrivită soluție atunci când alte soluții precum menținerea la domiciliu sau găzduirea temporară nu este posibiă de membrii familiei sau persoane apropiate.

Serviciile oferite de un azil de bătrâni variază de la o instituție la alta. Iată câteva din serviciile de care beneficiază persoanele care se află într-un azil de bătrâni:

  • Masă caldă;
  • O asistență medicală, acces la îngrijiri medicale de specialitate;
  • Posibilitatea de a primi familia în cadrul unor vizite programate;
  • Spații pentru viața în comun, spații exterioare;

Pentru bătrâni, un azil reprezintă un loc în care se simt în deplină siguranță. Asta deoarece pe lângă faptul că sunt îngrijiți în permanență de angajați, de infirmiere și alt personal, un azil de bătrâni este echipat cu un sistem de securitate performant, de ultimă generație care funcționează 24 de ore din 24. Personalul prezent este disponibil pentru a interveni în orice moment. Camerele sunt dotate cu echipamente tehnologice de securitate precum alarmă de incendiu, camere de supraveghere sau sisteme pentru a chema personalul direct atunci când au nevoie. În plus, un azil de bătrâni nu riscă să fie victima unui jaf. De cele mai multe ori este întcomit un progam de vizită și se poate verifica cu ușurință cine iese și cine intrî în insituție.

Persoanele care trăiesc într-un azil de bătrâni au posibilitatea de a socializa cu ceilalți rezidenți sau cu personalul. În plus, li se propun numerose activități de relaxare pentru a-și lucra corpul și simțurile deopotrivă. Sunt organizate diferite ateliere: jocuri de memorie, lectură, orice activitate necesară pentru a evita ca ocupanții să se izoleze de restul lumii.

Camin Banciu