Pierderea autonomiei se caracterizează prin dificultăți, chiar o incapacitate de a realiza de unul singur unele acte esențiale: acela de a te ridica din pat, de a te îmbrăca, de a te spăla, de a te hrăni, de a merge la toaletă sau de a te deplasa prin casă. În acest caz, este posibil să apelezi la un cămin pentru bătrâni pentru realizarea acestor gesturi în locul tău. Un cămin de bătrâni, datorită serviciilor oferite, însoțește persoanele care și-au pierdut autonomia în viața de zi cu zi.
Ce servicii se oferă într-un cămin pentru bătrâni?
Serviciile oferite variază de la o instituție la alta. Unele servicii sunt propuse în mod sistematic de majoritatea căminelor de bătrâni în timp ce unele servicii sunt mai rare. În toate căminele de bătrâni vom găsi următoarele servicii: supraveghere, îngrijiri medicale curente asigurate de asistente medicale și cazare pe perioadă nedeterminată.
Servicii medicale. Un cămin de bătrâni trebuie să pună la dispoziția vârstnicilor un pisholog, ergoterapeuți, infirmiere. Este important să existe o monitorizare 24 de ore din 24 ținând cont de dependența unor rezidenți. Într-un cămin de bătrâni există gărzi de noapte, pentru a interveni rapid în caz de urgență. În plus, starea de sănătate a unei persoane se poate degrada. Membrii familiei trebuie să verifice dacă căminul de bătrâni poate continua să îngrijească persoana respectivă și în această situație.
Masă, inclusiv preparare hrană caldă după caz. Plăcerea de a mânca rămâne intactă de-a lungul vieții, studiile și cercetările efectuate pe acest subiect au demonstrat acest lucru. Numeroase sunt persoanele care știu că alimentața este o reală sursă de plăcere. Indiferent de vârstă, este o componentă esențială din viața noastră. Într-un cămin de bătrâni mesele sunt adaptate în funcție de nevoile și dorințele fiecăruia și sunt oferite preparate care conferă un echilibru perfect între sănătate și plăcere.
Ergoterapia. Ergoterapia este o terapie nemedicamentoasă cu un rol deosebit de important în reintegrarea socio-profesională a persoanelor care suferă de dizabilități funcționale.
Asistență specializată. Acest serviciu se referă la asistența oferită de personalul din căminul de bătrâni pentru îmbrăcare, pentru asistență igienică și pentru hrănire dar și alte activități sociale și recreative.
Activități recreative. Un cămin de bătrâni este dornic să stimuleze rezidențiii săi prin intermediul diferitelor activități recreative și educaționale cu scopul de a-i menține în permanență ocupați și complicați. Astfel, vârstnicii beneficiază de activități recreative potrivite lor pentru a stimula puterea de învățare, de distracție, de exprimare. Rezidenții beneficiază de jocuri de societate, de activități fizice gratuite, de grădinărit, de terapie prin muzică și tot felul de evenimente sportive și sociale.
Servicii de nutriție și hidratare. Fiecare rezident va avea întocmit un program de nutriție, în funcție de starea sa de sănătătate și în funcție de afecțiunile sale de către un medic nutriționist. Rezidenții beneficiază de trei mese pe zi cu gustări între ele. Hrana este pregătită zi de zi în bucătăria căminului de bătrâni de către un personal calificat care oferă meniuri personalizate, stabilite de un nutriționist, in funcție de regimul alimentar pe care trebuie să-l urmeze fiecare.
Dieta personalizată este esențială mai ales pentru vârstnicii care suferă de afecțiuni cronice grave precum diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, hepatice sau renale.
Mâncarea este pregătită zilnic cu ingrediente proaspete, în cele mai stricte condiții de igienă.
Este esențial ca într-un cămin de bătrâni să se asigure servicii medicale pentru rezidenți dat fiind faptul că majoritatea din ei suferă de boli specifice bătrâneții. Spațiile de socializare sunt la fel de importante dar și cele de recreere ținând cont de incidența depresiei la persoanele în vârstă. Serviciile de bază precum cazarea, curățenia și masa nu trebuie să lipsească, trebuie să fie impecabil asigurate.