Activitati fizice batraniEste un lucru perfect adevărat că persoanele în vârstă ar trebui să se odihnească după ce au muncit toată viața. Dar, contrar ideilor preconcepute, este la fel de important să desfășoare activități interesante și variate, un lucru foarte bun atât pentru starea lor de bine mintală, cât și pentru o sănătate fizică de fier. Acestea pot să fie sportive, manuale, sau pur și simplu, sociale. Astea fiind spuse, este deci extrem de important, indiferent de tipul de activitate, ca toate persoanele mai în vârstă să se miște, să gândească la unele jocuri sau activități culturale și să aibă o viață socială.

Importanța activităților diverse pentru persoanele în vârstă

Pentru a îmbătrâni frumos, este foarte important ca persoanele în vârstă să își întrețină corpul, dar și spiritul. Practicând zilnic activități diverse, persoanele în vârstă se pot bucura de o anumită autonomie și se pot simți foarte bine în același timp.

Pentru a putea să fie autonomi, cât mai mult cu putință, este foarte important sau se recomandă să:

  • Se stimuleze creierul. Există o mulțime de activități pentru a întreține curiozitatea, pentru a dezvolta creativitatea și a menține capacitățile intelectuale. Obiectivul este evitarea rutinei, propunând creierului în fiecare zi, cele mai diverse activități.
  • Se întrețină și forma fizică. Atunci când sunt practicate în mod regulat, activitățile fizice pot stimula sistemul imunitar și pot încetini apariția anumitor boli, mai ales cele cardiovasculare. Punerea la muncă a mușchilor permite de asemenea și păstrarea unui bun echilibru și a unei bune coordonări.
  • Să se cultive viața socială. Întreținerea și menținerea contactelor cu cei apropiați, prieteni și familie, permite lupta contra izolării și a singurătății. Un lucru care poate ajuta și la diminuarea nivelului de stres și al anxietății și dezvoltarea unor probleme de natură fizică sau psihică.

Pentru o igienă de viață optimă, corpul are nevoie să fie activ. Cu alte cuvinte, pentru a te simți cel mai bine după 50 sau 60 de ani, cel mai bine ar fi să îți găsești unele activități, culturale sau fizice. Pentru a menține sănătatea mintală, există și activități care pot fi practicate, cum ar fi cuvintele încrucișate sau șahul, pentru cei care sunt adepți ai acestuia. De asemenea, cititul te poate ajuta să menții o forță mintală optimă. Este foarte posibil să se aleagă și unele activități  de voluntariat, într-o bibliotecă, de exemplu. Acest tip de activitate este interesantă și  ajută să cunoaști oameni și, prin urmare, să ai o viață socială optimă.

Să știi cum să-ți ocupi timpul liber este într-adevăr esențial pentru a-ți găsi echilibrul și bunăstarea. Păstrarea legăturilor sociale, întărirea stimei de sine, menținerea în formă... Practicarea unei activități sportive, creative sau intelectuale are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mintală a persoanelor în vârstă.

De la sport la activități creative de petrecere a timpului liber și jocuri de societate, activitățile sunt numeroase și variate. Toate acestea se pot practica de fiecare vârtsnic în particular ori într-un cămin de bătrâni. Activitățile sunt cea mai bună soluție pentru a alunga solitudinea care se poate instala în viața cotidiană.

Camin Banciu