Cititul este o activitate ideală pentru persoanele în vârstă care are numeroase beneficii și avantaje. Este o activitate preferată de foarte multă lume, mai ales de cei care sunt mai în vârstă.
Cititul îi poate ajuta pe cei în vârstă să evite de izolarea
Lectura, la fel ca și grădinăritul, este una din activitățile preferate de multe persoane. Cititul poate deveni cel mai frumos moment de evadare, în care spiritul celui care citește se sustrage realității din jur pentru a se lăsa ghidat de exemplu, de succesiunea faptelor sau a acțiunii dintr-un roman. Cel puțin așa uită pentru moment de izolare sau de solitudine.
Cititul este cea mai bună alegere pentru a stimula creierul și a reduce riscurile legate de Alzheimer.
Lectura este o adevărată sursă de plăcere, de dezvoltare și de descoperire, dar și pentru bunăstarea fizică sau morală. Cititul, la fel ca și jocurile de memorie pentru persoanele în vârstă, rebusurile sau integramele, este o activitate care permite stimularea funcțiilor cognitive, poate încetini apariția unor probleme legate de memorie și poate chiar preveni apariția maladiei Alzheimer.
Astfel că, persoanele care se scufundă în lectura unei cărți au parte de o activitate asemănătoare cu o veritabilă gimnastică pentru creier. O activitate care trebuie să se practice în mod regulat pentru a putea profita de toate beneficiile.
Iar, la fel ca orice altă activitate fizică, una care solicită mușchii, cititul este o activitate intelectuală care stimulază creierul și ajută la păstrarea unei minții aprige și a unui spirit viu.
Cititul este cel care poate ameliora atenția și concentrarea la persoanele mai în vârstă
O practică regulată a lecturii permite ameliorarea capacității de atenție și de concentrare la persoanele în vârstă. Faptul că este dificil să ai mintea în altă parte atunci când citești ceva care vrei să și reții, este un aspect important. Această activitate poate fi practicată oriunde: într-un cămin de bătrâni, în parc, în casă, în grădină și în general în orice loc care oferă un mediu propice pentru relaxare.
Suntem obligați să fim atenți pentru că un cuvânt omis sau un rând sărit ar împiedica înțelegerea corectă a ceea ce citim. Dorința de a înțelege intriga textului te face să te lași dus de val și să te scufunzi în detaliile poveștii. Un minim de 15-30 de minute de lectură pe zi poate avea un efect pozitiv asupra concentrării, fluenței și consecvenței în îndeplinirea sarcinilor, indiferent de vârstă.
Într-adevăr, sesiunile de lectură de 30 de minute pe zi au efecte foarte benefice asupra facultăților cognitive ale persoanelor în vârstă.
Cititul nu înseamnă doar descifrarea cuvintelor și a propozițiilor. Este necesar să le interpretăm și să le punem cap la cap. Astfel, înțelegerea a ceea ce se citește necesită un anumit efort intelectual. Cititorul își concentrează atunci toată atenția asupra lecturii dacă dorește să înțeleagă corect sensul contextului și interesul acțiunii.
Cititorul trebuie, așadar, să se cufunde în lumea cărții și să ignore orice tulburare din jurul său. Acest efort cerebral îl obligă apoi pe cititor să se concentreze în întregime asupra lecturii sale.
Cititul te poate ajuta să te liniștești și poate stimula și somnul
O carte bine scrisă este cea care te poate transporta înspre o altă realitate, care te poate ajuta să te destinzi și să vezi viața altfel. La unele persoane cititul face parte din ritualul de seară. Într-adevăr, cititul înainte de somn aduce o anumită liniște de spirit, o relaxare, un lucru foarte bun după o zi mai plină sau poate una stresantă. Lectura anumitor tipuri de cărți, mai ales cele spirituale sau filosofice poate calma spiritul și aduce un sentiment de liniște.