Activitati batrani dans, muzicaLa pensie, pentru a lupta contra izolării sau plictiselii, dar chiar și pentru menținerea în formă, muzica și dansul sunt unele dintre cele mai benefice activități recomandate pentru bătrâni. Datorită lor, persoanele în vârstă se pot simți cel mai bine. Au numeroase beneficii asupra sănătății fizice sau mintale care pun la muncă, atât corpul, cât și mintea. Corpul are nevoie de muzică și de dans pentru a-și păstra capacitățile motrice și cognitive.

Muzica ne însoțește de-a lungul întregii noastre vieți, de la cea mai mică vârstă, până la finalul vieții. Dar știai că muzica vine cu o mulțime de virtuți pentru persoanele în vârstă?

Care sunt benefiiile muzicii pentru vârstinici?

Muzica ajută la relaxarea și liniștirea vârstinicilor. Muzica mai calmă, mai relaxantă estee cea care poate limita stresul mai ales la persoanele care suferă de maladia Alzheimer.

Muzica clasică este de exemplu o bună modalitate de a se relaxa pentru a petrece o noapte de mai bună calitate. Se poate asculta muzica de la pian sau o muzică foarte calmantă care te va liniști. Dar, dacă îți place muzica mai ritmată, trebuie să știi că este la fel de bună pentru sănătatea bătrânilor, la fel ca și cea clasică. Poate stimula mișcările de coordonare ale persoanelor în vârstă mai ales dacă aceștia și dansează.

Muzica este în același timp, o modalitate de a alunga izolarea la vârstnici. Mai ales a celor care sunt pe cale să își piardă autonomia. Poate participa la reînvierea amintirilor, poate aduce bucurie sau alte emoții pe care bătrânii vor să le împărtășească cu cei dragi sau colegii de la căminul de bătrâni.

Dansul este considerat și el o excelentă modalitate de a se menține în formă după pensionare. Practicând această activitate la jumătatea drumului dintre un sport și un hobby, persoanele în vârstă își pot ameliora motricitatea, echilibrul, pot să aibă mai multă încredere în ei și se simt mai bine și din punct de vedere emoțional.

Beneficiile dansului pentru persoanele în vârstă

Virtuțile dansului sunt numeroase mai ales în ceea ce privește condiția fizică, la fel cum o face și înotul ori grădinăritul. Este o activitate care permite ameliorarea echilibrului, anduranța, suplețea, tonusul muscular și forța. Poate încetini chiar și declinul cognitiv și permite în același timp prevenirea problemelor cu memoria.

De fapt, mai mulți experți sugerează că dansul este deosebit de eficient în îmbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă de Parkinson sau de Alzheimer. Dansul la persoanele la vârsta a treia ar putea îmbunătăți și capacitatea de concentrare și de reacție, datorită memorării secvențelor de pași de dans.

În general, practicarea regulată a dansului poate ajuta la prevenirea anumitor boli legate de vârstă. Acesta este cazul hipertensiunii arteriale, al artritei și al senzației de picioare grele. Pe lângă avantajele sale pentru sănătatea fizică a persoanelor în vârstă, dansul le-ar îmbunătăți semnificativ starea de bine. Acesta reduce simptomele asociate cu depresia și este o modalitate foarte bună de a scăpa de stres. În cele din urmă, această activitate "socială" ar limita, de asemenea, sentimentul de singurătate al vârstnicilor și le-ar îmbunătăți stima de sine.

Camin Banciu