Batran rezolva Sudoku, rebus, integrameEste vorba despre un joc, o modalitate de petrecere a timpului liber sau chiar un adevărat hobby pentru unii. Dar este o activitate care necesită reflexie, concentrare, memorie, o tentativă de  a identifica unele indicii sau modele. Din acest motiv, rezolvarea de rebusuri, integrame, labirinturi ori Sudoku au atras atenția oamenilor de știință pentru a afla dacă au efecte benefice și asupra sănătății, mai ales a persoanelor vârstnice. Acestea sunt o parte dintre activitățile recomandate bătrânilor.

Un mod de viață săntătos ar trebui care are grijă de creier, să se bazeze sau să se concentreze mai întâi pe alimentație, pe exercițiile fizice și pe sociabilitate. Un lucru cu atât mai valabil pentru persoanele mai în vârstă. Pentru a ameliora sau a întreține diversele capacități cognitive, jocurile logice precum rebusurile sau integramele sunt cele mai potrivite.

Cei trei piloni ai sănătății creierului

Înainte de a răspunde la întrebările despre impactul jocurilor de logică asupra cogniției noastre, să reamintim pe scurt câteva puncte importante despre cei trei piloni fundamentali ai unei bune sănătăți a creierului. Este esențială o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume colorate și de sezon, un aport zilnic de semințe oleaginoase (în special nuci) și un consum moderat de pește gras. În al doilea rând, sunt recomandate exercițiile fizice regulate, înotul, care să combine activitatea aerobică, rezistența musculară și plăcerea.

Escalada este un bun exemplu de sport care combină rezistența, forța musculară și reflecția, dacă poți să o faci. În cele din urmă, sociabilitatea este variabila fundamentală, în special pentru persoanele în vârstă, care sunt adesea izolate de restul lumii și de societate.. Pe scurt, stilul de viață mediteranean pare a fi un mod exemplar de a avea grijă de micul nostru creier, care este încă plin de mistere.

Rebusurile, integramele, Sudoku ori labirinturile sunt cele care te ajută să îți menții sănătatea cerebrală și care dezvoltă plasticitatea cerebrală.

Batran rezolva labirint, rebus, integrame

Anumite studii au ajuns la concluzia că persoanele vârstnice care iau parte la un program competitiv al cărui scop este rezolvarea de probleme au capacitatea de a-și menține în parametri optimi sănătatea cerebrală și pot reduce declinul cognitiv.

În plus, aceste strategii sunt cele care permit să se stimuleze sau să se dezvolte și activitatea cerebrală, un lucu care va permite creierului să dobândească noi capacități de adaptare mai importante.

Aceste activități pot fi practicate individual, acasă ori în căminele pentru bătrani.

Se pot crea noi conexini și se pot ameliora funcționarea sinapselor

Exercițiile matematice sau jocurile cognitive sunt cele care sunt toate legate de conexiuni din ce în ce mai numeroase în creier. Aceste noi conexiuni sunt cele care pot ameliora funcționarea creierului.

În plus, pe lângă crearea de noi conexiuni, care devin din ce în ce mai rare odată cu înaintarea în vârstă, rezvolvarea de rebusuri sau de integrame este un lucru foarte util pentru sinapse, micile poduri din creier care facilitează schimbul de informație între neuroni.

Creierul funcționează la fel ca un mușchi. Drept consecință trebuie să fie mereu stimulat, antrenat și solicitat. Cel mai interesant lucru este că dacă îți pui la treabă memoria, concentrarea, vei reduce și riscurile de a suferi de Alzheimer.