Evolutie Alzheimer batraniIncurabilă și în ziua de azi, Alzheimer este o boală care afectează un număr mare de persoane, femei și bărbați, peste tot în lume. În România, conform datelor oferite de Societatea Română Alzheimer, există aproximativ 200.000 de persoane cu această afecțiune din care sunt diagnosticate doar 35.000. Alzheimer este o boală degenerativă care provoacă moartea treptată a celulelor creierului. Însă, dacă știm că această boală afectează memoria, diferitele stadii ale acesteia și semnele precursoare nu sunt chiar atât de cunosute.

Cum se dezvoltă Alzheimer?

Chiar dacă cauzele apariției acestei boli sunt necunoscute până în ziua de azi se știe că atunci când proteinele beta amiloide sunt agregate în creier acest lucru poate crea plăci care împiedică transferurile de informații între neuroni ocazionând asfel moartea lor. Unele studii arată că semnele precursoare ale bolii Alzheimer pot fi observate (prin rezonanță magnetică) uneori până la vârsta de 10 ani înainte de un diagnostic și înainte ca primele simptome să apară la persoana afectată de boală.

Semnele precursoare ale bolii:

  • Pierderea memoriei;
  • Dificultăți în a efectua sarcinile zilnice;
  • Probleme cu limbajul;
  • Diminuarea judecății;
  • Schimbări ale comprtamentului, ale dispoziției;
  • Pierderea inițiativei.

Evoluția bolii Alzheimer la bătrâni

Afectând capacitățile cognitive și funcționale, Alzheimer alterează în egală măsură emoțiile, dispoziția, comportamentul și capacitățile fizice ale unui individ. În cazul unor persoane Alzheimer se va dezvolta de-a lungul unor ani în timp ce în cazul altora va progresa mai rapid.

Indiferent de stadiul bolii, bătrânul poate fi îngrijit la domiciliu sau într-un centru specializat.

Stadiul lejer

În stadiul lejer al bolii Alzheimer, cunoscut în egală măsură sub denumirea de stadiu preoce, persoanele prezintă simptome precum pierderea memoriei, dificultăți de comunicare, schimbări bruște de dispoziție și de comportament. În acest stadiu persoanele sunt perfect conștiente de situația lor. Aceasta este cea mai dificilă perioadă pentru persoana afectată de boală deoarece este conștientă de ceea ce îi rezervă viitorul, știe că va uita din ce în ce mai mult. Persoana este cuprinsă de tot felul de gânduri negative, de neliniște. În ciuda bolii, este esențial să se continue cu stimularea creierului prin intermediul unor jocuri cognitive, să se facă mișcare.

Evoluția bolii poate fi încetinită practicând diverse activități precum cititul, rezolvarea de rebusuri, integrame, Sudoku, muzică și dans, jocurile de societate, pictura sau desenul ori grădinăritul.

Stadiul moderat

În acest stadiu, starea persoanei afectate de Alzheimer este din ce în ce mai deteriorată. Facultățile cognitive și funcționale nu încetează să regreseze. Efectuarea sarcinilor zilnice este excesiv de dificilă. Îmbrăcatul, treburile zilnice, spălatul, reprezintă aspecte ale vieții care nu mai sunt stăpânite, persoana are nevoie de ajutor. Anxietate, frustrare, agitație, tristețe, ostilitate, toate aceste sentimente își pot face apariția. Persoana care suferă de Alzheimer are deja nevoie de ajutor specializat la domiciliu.

Stadiul avansat

Este ultima etapă a bolii înainte de sfârșit. Membrii familiei ar putea avea în vedere alegerea unui cămin de bătrâni deoarece în acest stadiu avansat bătrânul suferă de grave tulburări cognitive. Deteriorarea neurologică a atins paroxismul. Creierului îi este din ce în ce mai greu să trateze informația și să transmită semnalele necesare spre corp. Persoana pierde capacitatea de a comunica, are nevoie de ajutor pentru a se hrăni, pentru a merge la toaletă, de aceea un cămin pentru bătrâni este cea mai potrivită soluție.

Dacă și tu ai un apropiat care suferă de Alzheimer nu ezita să apelezi la ajutor specializat.

Camin Banciu