Jocurile de societate reprezintă o sursă de distracție și petrecere a timpului liber pentru multe persoane. Se pot practica în jurul mesei în familie, alături de prieteni și încurajate în căminele de bătrâni. Cu siguranță că toată lumea adoră să se distreze alături de prieteni, dar pentru persoanele în vârstă, acest lucru este mai complicat. Acestea nu au aceleași capacități generale. Este deci necesar să participe la activități pentru întărirea aptitudinilor psihice și mintale.
Practicarea unei activități stimulante pentru creier de-a lungul întregii vieți permite ameliorarea capacităților. Jocurile de societate pentru persoanele în vârstă ajută la evitarea izolării, întrețin funcțiile cognitive și au efecte benefice asupra sănătății acestora.
Aceste activități le permit chiar să lupte contra unor maladii precum Alzheimer sau demență.
Jocurile de societate pentru persoanele în vârstă întăresc legăturile sociale
Dar, în același timp, încurajează interacțiunea cu ceilalți. Calitatea vieții este legată de interacțiuni sociale care pot constitui un aspact important atunci când vine vorba despre starea de bine a acestora. Consistența adusă de un club sau întâlnirile regulate previne izolarea și solitudinea. Vorbitul și interacțiunea cu ceilalți în timpul jocului este și o formodabilă ocazie de a se cunoaște mai bine și de a aprofunda prieteniile.
Jocurile de societate sunt cele mai bune exerciții pentru creier
Specialișii în îmbătrânire sunt de părere că, dacă persoanele în vârstă își joacă așa cum trebuie cărțile, vor avea un spirit viu mult timp după ce ies la pensie. Și au dreptate. Jocurile de cărți ajută la ameliorarea memoriei pe termen scurt și pe termen lung.
Jocurile de societate reduc riscurile de declin cognitiv
Știați că jocurile de societate sunt cele care pot ameliora memoria și că ajută la exersarea capacităților cognitive? Un studiu publicat în British Medical Journal a ajuns la concluzia că persoanele care joacă jocuri de societate, cu cât le joacă mai mult, cu atât funcția cognitivă este mai dezvoltată sau mai ridicată.
Beneficii similare ar putea fi observate când bătrânul citeste ori rezolva rebusuri și integrame.
Jocurile de societate favorizează o stare de bine
Jocurile de societate au drept efect secundar reducerea stresului și fac persoanele care le joacă să fie mai fericiți.
Jocurile de societate declanșează eliberarea de endorfine, substanțe naturale chimice din corp, care aduc o stare de bine. Hormonii fericirii au puterea de a ameliora funcțiile mintale conștiente și inconștiente. Deci lasă persoanele care le joacă mai fericite, empatice și la final, satisfăcute.
Ce jocuri pentru ce beneficii?
Iată câteva jocuri pentru vârstnici care mențin capacitățile mintale sau fizice, cultivă legăturile sociale sau au un efect terapeutic împotriva anumitor boli neurologice, practicate și în centrele rezidențiale private:
- Jocurile de societate clasice întăresc legătura socială - cărțile, dominoul, șahul, dame, Rummy (Remi), Scrabble (Cuvinte încrucișate) sau chiar Loto și Bingo se joacă în grup. Acestea presupun comunicarea cu alți jucători și observarea comportamentului și acțiunilor acestora, urmarea unei strategii și reacția rapidă la o situație nouă prin luarea de decizii. Acestea cultivă dorința de a câștiga și satisfacția de a face acest lucru, fiind în același timp prietenoase.
- Jocurile de cărți, care sunt populare printre persoanele în vârstă, necesită concentrare, observație, viteză, memorie și luarea de decizii. De exemplu, bridge-ul este unul dintre cele mai complexe jocuri de cărți. Cu multiple fațete, este mai intensiv pentru creier decât cuvintele încrucișate sau șahul. Jucat în echipe, este un joc amical în care trebuie să dai dovadă de solidaritate. Aceasta cultivă legăturile sociale și abilitățile interpersonale.
- Memory necesită concentrare, observație și memorie. Regula este de a găsi cărți identice într-un pachet de cărți, întorcând cărțile. Acest joc este disponibil în seturi mari de cărți vizuale pentru a ajuta persoanele în vârstă cu probleme cognitive și dificultăți de vedere să găsească perechi identice.
- Jenga este un joc de îndemânare preferat în general de copii și tineri, dar și de unii bătrâni.
Jocurile de societate sunt accesibile tuturor, indiferent de vârstă. Dimensiunea lor interactivă este benefică pentru toată lumea, dar sunt o multitudine de activități recomandate persoanelor în vârstă.