Ingrijire batrani cu AlzheimerFamilia sau partenerul de viață al unei persoane care suferă de Alzheimer își dorește să se poată ocupa cât mai multă vreme de ea. Cu toate acestea, îngrijirea unui vârstnic care suferă de Alzheimer este o sarcină dificilă, nu trebuie să eziți să cauți ajutor.

Familia, anturajul, are sarcina grea, umană, afectivă și financiară de a însoți bolnavul de Alzheimer.

O persoană diagnosticată cu Alzheimer pierde progresiv orice noțiune de comunicare cu anturajul. Reperele dispar. Este extrem de dificil din punct de vedere psihologic pentru un partener de viață să nu mai fie recunoscut. Apoi, evoluția bolii, chiar dacă este încetinită cu ajutorul tratamentului, este descurajantă. Complicațiile provocate de Alzheimer depășesc rapid capacitățile celui care îngrijește bătrânul care suferă de boală. Chiar și cu cea mai mare voință și ambiție din lume, persoana care îngrijește o persoană care suferă de Alhzeimer nu poate răspunde întotdeauna la toate solicitările.

Sfaturi pentru îngrijire bătrâni cu Alzheimer

Încearcă să păstrezi mediul cu care bolnavul este obișnuit. Acesta din urmă trebuie să rămână într-un mediu care îi este familiar cât mai mult timp cu putință. Mediul obișnuit îl liniștește și îi permite să își păstreze reperele. Va putea astfel să își recunoască cu mai mare ușurință anturajul și anxietatea și angoasele sale vor fi astfel diminuate. Membrii familiei trebuie să păstreze un ton blând în prezența bolnavului, să își păstreze calmul și răbdarea. Nu schimba niciodată obiceiurile bolnavului și asigură-te că există în jurul său cât mai puțini factori de stres cu putință. Încurajează vizitele. Bolnavul poate recunoaște anumite persoane care îi sunt dragi. Însă aceste contacte trebuie să fie scurte.

Protejează bolnavul de propriile riscuri

Amenajează locuința cât mai funcțional cu putință. Elimină covoarele care ți se par periculoase, în care riscă să se împiedice. Fă același lucru cu piesele de mobilier care ți se par riscante. Cu cât locuința este mai lipsită de pericole, cu atât autonomia vârstnicului va fi mai ridicată. Asigură-te de faptul că își ia medicamentele, că se hrănește în mod corespunzător. Ai grijă ca bolnavul să nu se plimbe niciodată singur la exterior. Riscurile de a se rătăci sunt destul de mari. Pentru un plus de siguranță, în cazul în care ai în vedere plimbări la exterior, gândește-te să îi pui o brățară sau un medalion. Coordonatele îi vor fi utile pentru a reuși să găsească drumul înapoi spre casă.

Liniștește-l la nevoie

Anxietatea se datorează faptului că bolnavul este uneori conștient de problemele pe care le are și de viitorul care îl așteaptă din cauza bolii de care suferă. Drept urmare rolul tău ca membru al familiei este extrem de important. Pe timp de zi, favorizează activitățile recreative care îi fac plăcere, activități simple precum mersul pe jos, vizite. Evită situațiile care îl stresează. Dacă vorbește incoerent nu încerca să îl corectezi. Lasă-l să vorbească așa cum poate, așa cum știe. Pe timp de noapte lasă o lampă de veghe aprinsă în apropiere de bolnav. Lumina va reduce angoasa resimțită.

Îngrijirea într-un mediu specializat

Pacienții diagnosticați cu maladia Alzheimer pot fi îngrijiți acasă, dar pot beneficia de o atenție specială, permanentă într-un cămin de bătrâni unde poate fi supravegheat permanent și tratat de personal specializat în această boală. Atât centrele publice, administrate de stat, dar mai ales căminele de bătrâni particulare au personal instruit pentru îngrijirea și practicarea diverselor activități pentru bătrâni.

Camin Banciu