batrani plimbarePentru unii dintre vârstnici activitățile recreative, mai ales de cele în aer liber reprezintă o modalitate foarte plăcută de relaxare și petrecere a timpului și este una dintre activitățile diverse recomandate persoanelor în vârstă, dar nu numai. Astfel că, plimbările în aer liber sau excursiile au din ce în ce mai mulți adepți.

Care sunt beneficiile plimbărilor în aer liber?

O activitate la îndemâna tuturor, plimbările în aer liber, poate fi practicată indiferent de vârstă. Și nici nu necesită o condiție fizică specială. Cel mai adesea, o activitate recomandată celor mai în vârstă, alaturi de înotgrădinărit sau dans, plimbările în aer liber permit acestora să își păstreze capitalul de sănătate și forma fizică, dar în același timp și să prevină apariția unor boli.

De asemenea, plimbările în aer liber sau orice activitate fizică regulată pot tonifia inima și permit o mai bună circulație sanguină, reducând astfel riscurile de a suferi de o maladie cardiovasculară sau de accident vascular cerebral.

Activitatea fizică este cea mai benefică de asemenea, pentru a întări osatura și a diminua riscurile legate de fracturi sau de osteoporoză, mai ales după vârsta de 55 de ani. Ajută și la întreținerea supleții articulațiilor și la stimularea sau exersarea echilibrului.

Și din punct de vedere moral, beneficiile mersului pe jos sunt foarte reale. În oraș, la țară, în pădure sau la munte, ieșirile permit să eliberarea minții și  descoperirea de noi zone.

O activitate foarte recomandată deci pentru persoanele în vârstă.

Care sunt beneficiile excursiilor pentru persoanele în vârstă?

Se spune că mersul pe jos puțin în fiecare zi menține în formă și  îmbunătățește postura. Acesta este motivul pentru care mulți medici recomandă și mersul în excursii sau drumeții în mod regulat. Nu contează cât de departe mergi, important este să mergi. Acest sfat este cu atât mai adevărat cu cât pierderea mușchilor este unul dintre efectele negative ale bătrâneții. Pentru a remedia acest lucru, drumețiile sunt foarte recomandate, deoarece permit dezvoltarea tonusului muscular și respirator. Sistemul cardio-respirator este adesea cauza multor probleme la persoanele în vârstă, iar drumețiile favorizează o mai bună oxigenare a inimii. De asemenea, ajută la încetinirea sau prevenirea osteoporozei.

Oxigenarea creierului și inducerea stării de bine

Drumețiile sunt, de asemenea, populare printre persoanele în vârstă, deoarece ajută la combaterea izolării și a depresiei. Multe persoane în vârstă apreciază acest sport, care este un vector de întâlniri și de împărtășire între generații. Nu este neobișnuit să întâlnești mai multe generații pe același traseu de drumeție. Bunicilor le place să împartă această activitate cu copiii și nepoții lor. Pe teren, întâlnirile sunt, de asemenea, mai ușor de făcut. Cei care iubesc activitățile în aer liber se întâlnesc, fac schimb de idei, oferă sfaturi și uneori împărtășesc alte trasee de drumeție și în alte părți ale lumii, de ce nu.

Camin Banciu