Bunici ingrijind, jucandu-se cu nepotiCei mai buni confidenți sau cei mai buni complici, bunicii pot să fie pentru nepoți cei mai buni prieteni și pot juca atât rolul de cei mai buni compagoni, cât și cel al unor figuri pline de experiență în care un copil poate să aibă încredere, cărora le poate încredința secretele sau pot cere sfaturi în anumite privințe mai ales în ceea ce privește unele subiecte mai delicate. Deci, persoanele în vârstă pot partaja cu nepoții cele mai frumoase momente de bucurie și de complicitate.

Aceste relații sau aceste rapoarte pot juca un rol esențial în dezvoltarea celor mici, dar nu trebuie neglijate nici atuurile pe care le pot prezenta și pentru bunici. Îngrijirea și joaca cu nepoții este o relație foarte benefică pentru ambele părți.

În timp ce creierul celor mai mici se formează în fiecare zi, bătrânii nu mai sunt izolate și nu se mai simt nici abandonate. Studiile au ajuns la concluzia că relația cu nepoții ajută persoanele la vârsta a treia să se mențină în formă, fie că vorbim despre cea fizică, fie că vorbim despre cea mentală.

În primul rând, contactul cu nepoții are efecte fiziologice foarte concrete. Una dintre primele este că vârstincii se pot menține în formă: joaca cu nepoții înseamnă adesea să alergi după ei, să-i înveți să înoate, să-i cări în brațe și să-i învârți... În plus, plimbările, grădinăritul și bricolajul sunt activități care antrenează mușchii și articulațiile la fel de mult ca pe ale lor.

O minte sănătoasă într-un corp sănătos. E stimulată și activitatea intelectuală. Să jucăm jocuri de societate cu ei, să citim împreună povești, să reînviem amintiri din trecut, să le răspundem la întrebările lor constante... Toate acestea au virtuțile lor: observăm o păstrare a facultăților intelectuale și o îmbunătățire a funcțiilor cognitive la persoanele în vârstă care se ocupă în mod regulat de nepoții lor.

Nepoții mențin creierul alert. Toate acestea pot avea chiar efecte pozitive în prevenirea tulburărilor neurologice, cum ar fi boala Alzheimer.

Pe de altă parte, copiii aduc bucurie și simplitate persoanelor în vârstă. De asemenea, persoanele în vârstă se pot simți valorizate din punct de vedere social prin transmiterea cunoștințelor lor către tineri. Prin intermediul relațiilor intergeneraționale, ei se simt implicați într-un anumit proiect: sunt astfel actori ai vieții lor. Îngrijirea și joaca cu nepoții și rolul activ al seniorilor contribuie la întârzierea și/sau atenuarea pierderii autonomiei.

Camin Banciu