Să ai grijă de un animal de companie după ce înaintezi în vârstă? O idee excelentă. Atât pentru moral, cât și pentru mental sau pentru corp.
Un lucru e sigur. Între persoanele în vârstă și animalele de companie există o adevărată poveste de dragoste. Și da, animalele de companie sunt extrem de benefice pentru acestea. Cea mai bună dovadă? Zooterapia – ședințele de activități sau de întâlniri cu animalele care sunt aduse la cei care stau la un cămin de bătrâni.
Un animal de companie poate alunga solitudinea.
Solitudinea este cel mai de temut inamic pentru persoanele în vârstă. Una din patru trăiește singură, uneori departe de familie și de prieteni. Lipsa interacțiunii sociale poate să fie destul de gravă și poate afecta destul de tare persoanele în vârstă care sunt singure.
Animalele de companie alungă însă solitudinea, aducând o companie gratifiantă, simulantă și pozitivă. Un lucru care poate să scadă de asemenea și stresul și depresia. Animalele sunt vesele și sunt binevoitoare. Sunt liniștitoare, sunt adorabile și aduc o stare de bine și un plus de afecțiune.
Deoarece atenția le este distrasă, bătrânii se pot îndepărta de grijile zilnice. Animalul ameliorează o parte din durere: calmează și încurajează odihna. Pisicile își ajută stăpânii cu toarcerea lor, ameliorând tensiunea și anxietatea.
Persoana în vârstă se simte responsabilă și își întărește stima de sine prin satisfacerea nevoilor unei alte ființe vii. Aceștia rămân activi: plimbarea câinelui, joaca cu animalul de companie, observarea acestuia și luarea de decizii cu privire la el le stimulează interesul. Aceștia formează legături cu alți proprietari de animale de companie și cu rudele acestora. Animalul este un subiect de conversație, inclusiv cu familia și cu persoanele mai tinere.
În sfârșit, conviețuirea cu un animal atenuează efectele anumitor boli degenerative: nevoile acestuia creează un cadru cu repere temporale în viața pacientului, ceea ce este benefic pentru memoria acestuia. Legăturile create se bazează pe afecțiune, deschidere către ceilalți și împărtășire.
Un animal de companie face o persoană mai în vârstă să se simtă mai responsabil.
Un alt mare beneficiu al animalelor de companie este faptul că obligă persoanele în vârstă să organizeze existența acestora. Trebuie să le dea de mâncare, să le supravegheze starea de sănătate, să curețe cușca, acvariul sau litiera.
Cu alte cuvinte, le obligă să fie mai vigilente, să aibă mai multe responsabilități și deci să se simtă mult mai utili. Un lucru foarte bun pentru încrederea în sine și pentru moral. Două sentimente care sunt cel mai adesea, mult mai fragilizate la persoanele în vârstă.
De asemenea, un animal de companie îi obligă să rămână activi. Un lucru perfect valabil mai ales în cazul animalelor care trebuie să fie plimbate, precum câinii. Plimbându-i în mod regulat și jucându-se cu ei, persoanele mai în vârstă rămân activi.
Deci animalele de companie sunt un adevărat avantaj pentru persoanele în vârstă. Cel mai important lucru de care să ții cont – bătrânii nu trebuie să fie lipsiți de autonomie.