Jocuri de societate pentru batraniUneori, persoanele în vârstă sunt la fel ca și copiii și este nevoie de insitență pentru a-i convinge să iasă din zona de confort. Dacă sugestiile de activități vin din partea unor cadre avizate precum un medic specialist acestea vor fi considerate mai serios decât dacă un membru al familiei este cel care încearcă să convingă vârstinicul să le facă.

Cel mai important este să fie gasite activități care le sunt benefice vârstnicilor dar și care să le facă plăcere. Scopul acestor activități este acela să le genereze o stare de bine, vârstnicii nu trebuie să se simtă fortați să le facă.

Care sunt cele mai recomandate activități recreative pentru vârstnici?

Dans, karaoke și alte activități din arta spectacolului

Dansul pe o muzică antrenantă îți poate conecta corpul pe ritmuri antrenante, un lucru care vârstnicilor le face bine. Cântarea unor cântece populare în fața altor persoane le permite vârstnicilor să se distreze, să se relaxeze, fără să ia lucrurile prea în serios. Vârstnicii pot juca într-o piesă de teatru cu diferite ocazii.

Jocuri de societate

Jocurile de societate și jocurile de cărți reprezintă modalități excelente de a socializa și de a profita de diferite provocări în cadrul unor competiții amicale. Trebue să ai în vedere următoarele jocuri pentru vârstnici:

  • Uno;
  • Scrabble;
  • Bingo;
  • Domino;
  • Monopoly;
  • Șah;
  • Poker;
  • Bridge;
  • Mahjong;
  • Remi;
  • Solitaire;
  • Cuvinte încrucișate.

Interacțiunea cu un animal de companie

La fel ca și oamenii, și animalele au nevoie de atenție. Îngrijirea unui animale de companie poate fi benefică pentru un vârstnic. Interacțiunea cu un animal de companie poate avea beneficii extraordinare asupra unui vârstnic. Conexiunea cu un animale de companie determină secreția de oxitocină, un hormon al fericiii, hormon cunoscut în egală măsură și sub denuirea de hormonul încredereii și al interațiunilor sociale. Persoanele care au griă de un animale de companie se simt mai motivați, mai plini de energie, plini de vitalitate.

Grădinăritul

Atâta vreme cât vremea de afară o permite, activitățile în aer liber precum grădinăritul pot face minuni în cazul unui vârstnic. Natura este plină de imagini, de sunete, de mirosuri și de numeroase alte plăceri senzoriale. Natura le va oferi vârstnicilor impresia că că sunt niște exploratori.

Gătitul

Dacă nu știi încă acest lucru, îți spunem noi. Gătitul poate fi considerat o terapie. Prepararea diferitelor tipuri de mâncare ne permite să fim mai creativi, să ne concentrăm mai bine. Conform studiilor, oamenii care gătesc sunt mai veseli. Drept urmare, terapeuții recomandă cursurile de gătit ca terapie împotriva depresiei, depresia fiind din ce în ce mai frecventă la persoanele în vârstă.

Desenatul/pictatul

Pictatul și desenatul reprezintă activități extrem de benefice pentru persoanele de vârsta a treia. Asta deoarece mișcarea sistematică a articulațiilor și brațelor contribuie la dezmorțire, le face mai puternice. Este o activitate minunată pentru a alunga plictiseala, în special pentru persoanele cu o imaginație mai bogată. Pictura pe numere este una din tendințele actuale în rândul vârstnicilor.

Camin Banciu